Popunite skalu koja se nalazi na ovom linku i proverite svoje finansijsko blagostanje i da li možda doživljavate finansijski stres.

Finansijsko blagostanje može da znači različite stvari za pojedince, ali obično uključuje osećaj finansijske sigurnosti i slobodu izbora. Obično to osetimo kada ispunimo svoje finansijske obaveze i možemo da štedimo za svoje dugoročne i kratkoročne ciljeve. Kada naše finansije ne obezbede navedeno, možemo doživeti tzv. finansijski stres, koji predstavlja neravnotežu između finansijskih sredstava pojedinca i njegovog psihofizičkog blagostanja.

Istraživanja pokazuju da je novac ključni uzrok stresa za čak 2 od 3 osobe. Takođe, 42% zaposlenih priznaje da su često ometeni na poslu zbog privatnih finansijskih stvari.

Finansijski saveti i individualno psihološko savetovanje u okviru Employee Asistance Programa (EAP) koji su dostupni vašim zaposlenima i članovima njihovih užih porodica mogu značajno da osnaže pojedince i porodice da efikasno upravljaju svojim finansijama i na taj način povećaju finansijsko blagostanje. Takođe sprovodimo radionice za zaposlene na kojima zaposleni upoznaju izvore finansijskog stresa i kako da obezbede veću kontrolu nad svojim finansijama i na taj način smanje finansijske brige. Finansijski stres ima značajan uticaj na zdravlje i dobrobit pojedinca, što utiče i na produktivnost na poslu.